Semnificatii ale tatuajelor cu flori


  Fie ca vrei sa iti faci un tatuaj permanent sau doar un tatuaj temporar, pe perioada verii, daca nu te-ai hotarat inca ce vrei sa iti desenezi, atunci un tatuaj cu motiv floral poate fi o alegere potrivita, mai ales datorita multitudinii de modele de astfel de tatuaje florale, pe diferite marimi si culori.


  Tatuajele cu flori sunt unele dintre cele mai populare modele de tatuaje in arta corporala. Ele sunt folosite de fiecare cultura, gen sau grupa de varsta. Florile sunt intrupari subtile ale naturii si simboluri expresive ale ciclului nasterii, vietii, procrearii, mortii si reinvierii. Aproape fiecare floare are o semnificatie sacra sau simbolica in diferitele culturi ale lumii.


  Cele mai raspandite modele de tatuaje cu flori sunt tatuajele cu trandafiri, tatuajele cu crini (lotus), tatuajele cu bujori, tatuajele cu orhidee, tatuajele cu lalele, precum si tatuajele cu flori de cires.


  Semnificatia fiecarui tatuaj floral depinde atat in functie de tipul de floare ales, cat si de culoarea acesteia.


  Tatuajele cu trandafiri au diferite semnificatii in functie de culoarea florii:

 • trandafirii rosii semnifica iubire, dragoste si in cele mai multe cazuri langa acest tatuaj este tatuat si numele persoanei iubite;
 • trandafirii albi semnifica puritate, inocenta;
 • trandafirii roz semnifica admiratie, noblete, etc.

 • Dupa trandafir, Irisul (Fleur-de –lis) este floarea cu cea mai mare incarcatura simbolica. Intruchipat in zeita greaca a curcubeului, irisul purta sufletele femeilor catre lumea subpamanteana, devenind astfel o floare asociata cu moartea. De asemenea, zeita Iris era considerata un mesager al zeilor, fiind asociata cu vestile bune. Cele trei petale ale irisului simbolizau credinta, valoarea si intelepciunea.


  In crestinism, irisul a devenit un simbol al Sfintei Treimi.


  In Anglia medievala , nobilii au inzestrat irisul cu calitatea virtutii si l-au inglobat in sigiliile lor personale.


  Violetele, zambilele si narcisele sunt flori ale caror nume deriva din mitologia greaca.Violeta si-a luat numele de la o nimfa indragita de catre Zeus. Pentru a se feri de gelozia sotiei lui, Zeus a preschimbat-o intr-o juninca si a plasat-o in mijlocul unui camp de violete (singurele flori cu care se putea hrani nimfa). In perioada Romei antice, violeta era o floare funerara si un simbol al pacii sufletesti.In epoca medievala, violeta a devenit o reprezentare a iubirii credincioase, modestiei si castitatii.


  Macii sunt flori asociate cu moartea si somnul adanc, un simbol al soldatilor cazuti la datorie in timpul celui de-al doilea razboi mondial.


  Anemona apare in mitul Aphroditei plangand moartea lui Adonis , floarea rasarind , conform legendei , din lacrimile varsate de zeita frumusetii. Intr-o alta credinta populara , zanele se culca in petalele inchise ale anemonei, anuntandu-le sa se deschida odata cu sosirea diminetii. Totodata, in folclorul din Evul Mediu, anemonele constituiau o protectie impotriva raului.


  Tatuajele cu lotus: Floarea favorita a zeilor, lotusul este un simbol central in miturile religioase ale creatiei de pe cuprinsul intregii lumi. Lotusul este un simbol sacru al frumusetii pamantene, o reflectie a divinitatii, puritatii si eternitatii.


  In India , 'lotusul cu o mie de petale' (padma) era o reprezentare vizuala a gurii sau portii catre univers. Zeitatile primare din panteonul hindus sunt reprezentate adesea alaturi de un lotus.Vishnu, unul din cei 3 zei a triadei hinduse (trimurti), este descris cu un lotus rasarind din buric, lotus din care s-a nascut Brahma. Krishna era supranumit 'cel cu ochii precum lotusul', o referinta la frumusetea sa divina.


  Atat in religia Hindu, cat si in cea Buddhista, lotusul este un simbol al eliberarii de toate legaturile materiale. Scripturile hinduse descriu 'lotusul din inima' ca fiind locul de odihna al lui Atman, sufletul. Din acest centru, asemeni petalelor lotusului deschizandu-se catre lumina soarelui, tasnesc razele luminii sufletului.


  In mitologia egipteana, lotusul era un simbol solar. Deschiderea petalelor sale era asimilata razelor soarelui, sursa luminii si a vietii. Petalele care se inchid la apus pentru a se redeschide odata cu rasaritul intruchipau renasterea si reinnoirea. Lotusul albastru (numit si crinul albastru de Nil) era floarea cea mai sacra a egiptenilor, un simbol al modestiei si puritatii.


  Buddhistii vad lotusul ca pe un 'tron al lui Buddha'. Cele opt petale reprezinta dharma. Diferitele culori ale lotusului semnifica diversele aspecte ale evolutiei umane : albul reprezinta puritatea mentala ; rosul - compasiunea si inima ; albastrul - inteligenta si intelepciunea ; violetul - patrundera sau gandirea mistica.


  In codul indian al culorilor, lotusul alb este recomandat pentru puritate, cel albastru pentru bunatate, iar cel rosu, pentru iluminare.


  Intrucat tulpina fibroasa a lotusului este greu de rupt, aceasta floare a devenit pentru chinezi o reprezentare a fidelitatii si armoniei maritale. Totodata, lotusul era asociat cu frumusetea feminina.
  Lotusul si nufarul sunt motive traditionale si ale artei grafice japoneze, motiv pentru care au patruns cu succes in arta tatuajelor din aceasta tara.


  Tatuaje cu flori de cires: In Japonia, florile de cires (sakura) sunt o metafora a vietii: o inflorire brusca, stralucitoare, urmata de inevitabila cadere.


  Florile de cires sunt un simbol al frumusetii si sexualitatii feminine.


  Inflorirea ciresilor reprezinta in Japonia cea mai pura manifestare a frumusetii.Vestejirea ulterioara si risipirea florilor de catre vant era considerata ca o reprezentare a mortii perfecte a adevaratului razboinic, care a trait in permanenta cu constiinta precaritatii si naturii tranzitorii a existentei sale.


  Tatuajele florilor de cires evoca tocmai aceasta credinta a fragilitatii vieti, dar si necesitatea de a ne bucura de fiecare zi de viata ca si cum ar putea fi ultima dinaintea mortii.